Začelo se je z gankom za gorenjske nageljne in z garteljcem pred hišo. Za hišo v starem jedru Bohinjske Bistrice je to izvrstno izhodišče. Tako danes hiša oddeta v lesen ovoj, po vzoru tradicionalne gorenjske hiše stoji sredi Bistrice, seveda z nepogrešljivim gangom.  Trenutno se še bohoti med hišami, ki so tukaj že kar nekaj časa, sčasoma bo posivela in postala del tega okolja. V prvi plan bo prišel gank z rdečimi nageljni in zaraščen zelen garteljc pred hišo.

Seveda pa mi nismo želeli posnetka tradicionalne hiše. Sodobnost smo dosegli z reintrepetacija gorenjskega ganka, ki v vzhodnem delu skorajda dobesedno sledi tradicionalni formi, medtem, ko v južnem delu spremeni logiko. Gank, ki je običajno izveden  v višjih nadstropjih, se v tem delu kot lesena zavesa spusti do pritličja, kjer zakriva pogled na vhod v apartmajski del in ga s tem postavljala v sekundarno pozicijo tako, da hiša na prvi pogled ohranja glavni vhod, kot edini.  Prav tako zakriva velika okna v welness in s tem poglede na ta intimni prostor. Vidna okna na fasadi so relativno majhna, vsa velika okna, ki sicer osvetljujejo notranjost in omogočajo lepe poglede  pa so skrita za leseni fasadni ovoj, tako, da hiša še vedno sledi  lokalni tipologiji.

Hiša ima dva dela- enega za lastnika in enega za turiste, zasnovana je kot dve funkcijsko ločeni enoti, znotraj enotnega arhitekturnega ovoja. Funkcionalna členitev notranjščine se odraža v sami dinamiki fasade, kot tudi zunanje ureditve. Vrt za najemnike je poglobljen in kot tak zagotavlja več intime vsem uporabnikom.

V notranjosti interijer bogatimo z vidno leseno strešno konstrukcijo, ki je dominatni element notranjosti. Svojo odločno potezo zaznamuje celotni interier mansarde. Kot osrednji element interijera pa ohranjamo tudi tradicionalno lončeno peč s klopjo.

 

 

TipBBL, stanovanjska hiša z apartmaji
LokacijaBohinjska Bistrica
NaročnikNaspro d.o.o.
Projektna skupinaKatjuša Kranjc, Rok Kuhar, Vesna Draksler, Miha Žgank, Aleš Žmauc, Meta Fortuna, Zala Košnik, Laura Klenovšek
Projekt2015
Realizacija2020
Statusrealizirano
FotografijaŽiga Lovšin, Ana Skobe