Zdi se, da pojem čistoče povezujemo predvsem s svetlimi prostori, polnimi gladkih in svetlečih se površin. Pred sto leti se je japonski pisatelj J. Tanizaki spraševal, ali bi se vznemirjenje bolnika morda poleglo, če zidovi ambulant ne bi bili bleščeče beli. Prepričan je bil, da tovrstne prostore obiskujemo z odporom tudi zaradi (prirojenega) strahu pred preobilico steklenih in kovinskih elementov.

Dermatološka ordinacija za Bežigradom v Ljubljani je bila arhitekturno prenovljena predvsem z mislijo na dobro počutje pacientov. Ob vstopu v čakalnico dobimo občutek, da prostor valovi. Organska forma lesene stenske obloge prostor, prej poln vogalov, zmehča. Med dvema lesenima gubama je vpeta klop. Ko se vsedemo nanjo se počutimo popolnoma varni v objemu tikovega lesa. Prispodobe kože so uporabljene tudi na drugih površinah. Abstraktna grafika na steklih, ki zapirata vstop v recepcijo in kuhinjo ni nič drugega kot povečan motiv kožne strukture. Svetloba, ki pada skozenj, meče na tla čakalnice zanimive in spreminjajoče se vzorce. Tudi diskretne tapete na stenah ordinacij delujejo svilnato mehke kot zdrava koža.

V izogib pretirani sterilnosti, barvno kompozicijo v SKIN tvorijo topli odtenki sive ter bele in seveda les, le redko uporabljeni material v zdravstvenih ustanovah. Veliko je tudi različnih tekstur, ki – tako kot lepa koža – kličejo po dotiku.

Razen komponente doživetja, imajo arhitekturne rešitve tudi praktične razloge. Lesena obloga v čakalnico vnese potrebno hierarhijo v organizaciji prostorov. Obiskovalca namreč popelje mimo skritih servisnih vrat naravnost do ordinacij. Posebej za ordinacijo SKIN so oblikovane tudi izredno tanke mize, na prvi pogled lebdijo zaradi učinka čiste atrakcije, vendar odsotnost vertikalnih podpor omogoča lažje manipuliranje s stoli med pregledi pacientov.

Lesena stenska obloga, ki se izteče tudi v strop je tukaj, da se pacient med samo obravnavo, med ležanjem na zdravniški mizi lažjez sprosti.

Projekt dermatološke ordinacije izziva naše predstave o klasični ambulanti. Ordinacije, ki smo jih poznali do sedaj, delujejo nekako razgaljene. Namesto, da bi z uporabo drugačnih materialov, raznolikostjo tekstur in igro svetlobe ter sence bile prostori čutnih doživetij.

Projekt pa pokaže še nekaj: da lahko zaupanje v natančnost zdravniške storitve namesto z bleščečo belino vzbudimo tudi z eksaktnostjo arhitekturnega detajla.

TipPRENOVA + INTERIER
LokacijaLjubljana, Peričeva 37
NaročnikSkin dermatologija d.o.o.
AvtorjiKatjuša Kranjc
Rok Kuhar
Projektna skupinaBlaž Oražem
Katja Lončar
Projekt2015
Realizacija2016
FotografijaŽiga Lovšin
Miran Kambič

ZL_7649ZL_7651ZL_7919ZL_7652ZL_7937Raketa arhitekti   skin ljubljana 2016Raketa arhitekti   skin ljubljana 2016ZL_7970ZL_7966Raketa arhitekti   skin ljubljana 2016_KAM2578-032016_KAM2577-032016Raketa arhitekti   skin ljubljana 2016Raketa arhitekti   skin ljubljana 2016