Murgle, naselje z mogočnimi drevoredi, pešpotmi, ki vodijo do atrijskih hiš, polne zelenih površin in z odmaknjenim prometom, veljajo za eno najprijetnejših bivalnih sosesk v Ljubljani. Zasnova Murgel je usmerjena k stiku z naravo in bivanju v miru blizu mestnega središča, kar so kot veliko vrednost prepoznali naši naročniki in se odločili za gradnjo svoje nove hiše v njej.

France in Marta Ivanjšek  sta sosesko zasnovala tako, da so hiše na zunaj enake ne glede na strukturo prebivalstva v njih, kar naj bi veljalo še danes. Ob tem sta se zavedala potrebe po izražanju individualnosti, a po njunem mnenju je bil za to primeren le prostor v notranjosti hiše, ne v njeni zunanjosti. Njuni zamisli o potrebi izražanja individulanosti v notranjosti stavbe smo sledili pri zasnovi družinske hiše v Murglah.

Hiša T navzven po obliki in materialnosti sledi ostalim hišam v soseski, ko prestopimo prag, pa se pred nami odpre prostor intime, oblikovan po meri njenih stanovalcev. Da bi ga lahko oblikovali nas je zanimala družina in njeni člani; njihovi dnevni rituali, praktične  potrebe in njihov način življenja. Poleg funkcionalne zasnove nas je zanimalo počutje stanovalcev, kako bodo svetloba, oblika, tekstura, material in razmerja med njimi prepletena z naravo (vrt) vplivali na ugodje posamezega člana družine. Kako bo ravnovesje med  osnovnimi gradniki prostora vplivalo na njihovo doživljanje interjerja, oziroma kako bo prepletanja interierja z zunanjostjo, v našem primeru vrta vpivalo na humanejše bivanje.

Oblikovati interjer je ustvarjati bližino, zato smo izjemno skrbno snovali in oblikovali vse od stopnišča, stropa, kamina, klopi, vgradnega pohištva, mize, bazenčka pred kuhinjo, …. Izbirali smo materiale, barve, teksture in se posvečali številnim detajlom, vsemu česar se dotikamo oziroma se dotika nas.

Peter Zumthor pravi, da je ne glede na moč besed in podob arhitekturo nujno treba dojemati in izkušati v živo. Rada bi dodala, da to posebej velja za interjer, ker smo z njim v neposrednem stiku, ker ga lahko dojamemo samo z vsemi čutili in telesom.

TipHIŠA T
LokacijaLjubljana, Slovenija
NaročnikZasebni
AvtorjiKatjuša Kranjc, Rok Kuhar, Vesna Draksler
Projektna skupinaKatjuša Kranjc, Rok Kuhar, Vesna Draksler, Laura Klenovšek, Lea Lipovšek, Maja Horvat
Projekt2019
Realizacija2021
FotografijaŽiga lovšin